Wandelen voor water in Almere

11 maart 2014

“Kilometers lopen voor drinkwater? In veel landen is dat heel normaal!”

In 2012 reisde fysiotherapeut/oedeemtherapeut Remko Bijlsma met een team van Rotary International naar de deelstaat Uttar Pradesh in het noorden van India om daar kinderen te vaccineren tegen polio (vaccinatieprogramma “End polio now”). Met eigen ogen zag hij hoe slecht het in dit gebied gesteld is met water en sanitatie. Kinderen poepen en plassen in de goot, met alle nare gevolgen van dien voor de volksgezondheid. Bij terugkomst in Nederland wilde hij iets doen om de leefsituatie van deze kinderen te verbeteren. Als een van de initatiefnemeners heeft Remko i.s.m. Rotary Club Almere New Town en Rotary Club Almere het project Wandelen voor Water naar Almere gehaald. Het project Wandelen voor Water biedt kansen en middelen om deze kinderen echt te helpen aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

 

Wandelen voor water 2014

In Nederland is het heel normaal dat er altijd schoon en veilig drinkwater uit de kraan komt. In veel ontwikkelingslanden zíjn er helemaal geen kranen. Daar moeten kinderen kilometers lopen om water te halen. Naar school gaan? Vaak is er weinig tijd voor. De stichting Aqua for All organiseert elk jaar de campagne Wandelen voor water. Deze campagne vindt plaats in de weken rondom Wereldwaterdag (22 maart). Tijdens deze week wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de problemen rondom water en sanitatie.

 

Basisscholen Almere wandelen voor kinderen in India

De kinderen van groepen 7 en 8 van basisscholen OBS Aurora (Seizoenenbuurt) en Het Drieluik (Stripheldenbuurt) doen op 20 maart a.s. tijdens schooltijd mee aan Wandelen voor Water. Wat gaan ze doen? De kinderen laten zich sponsoren door familie, vrienden, buren en bekenden en lopen donderdag 20 maart a.s. 6 kilometer met 6 liter water op hun rug. Zo ervaren ze wat leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden moeten doen om aan water te komen. Maar nog belangrijker: met de opbrengst van deze wandeltocht helpen ze leeftijdsgenootjes in India aan schoon drinkwater en goede sanitatie. Het waterproject in India sluit aan bij de visie van Cordaid om de allerarmsten in de wereld te helpen. Deze stichting heeft toegezegd het totale sponsorbedrag te verdubbelen. 

 

Doel: 30 scholen in India voorzien van handwaterpompen

Met deze wandeltocht ondersteunen de kinderen van deze Almeerse basisscholen een waterproject dat wordt gerealiseerd in Moradabad, India. Bij 30 scholen wordt een handwaterpomp geïnstalleerd om schoon drinkwater uit de aarde te pompen. Ook komt er bij elke pomp een ondergrondse tank voor de opslag van het afvalwater. Dit water zal dan weer gebruikt worden om het toilet door te spoelen, tuinen te besproeien of eventueel voor schoonmaak.  Met deze voorzieningen zullen zo’n 50.000 schoolkinderen worden geholpen aan schoon drinkwater en sanitatie.

 

“Met deze actie van Wandelen voor Water kunnen we een groot gedeelte van de scholen in Moradabad voorzien van waterpompen. Helaas, niet alle scholen. Maar het is in elk geval een stap in de goede richting”.

 

Sponsors Wandelen voor Water Almere 2014:

Cordaid

Autobedrijf Jedi

Plus Supermarkt De Greef

Art Fysio

Rademaker Warmtetechniek

TSR-Online

 

 

 

privacy|disclaimer|copyright Art Fysio